Wat hebben hot sauce en oesters gemeen? Je zou zeggen “niets”, maar als je er beter over nadenkt dan is er één belangrijke overeenkomst: niet iedereen durft het te eten. De uitgesproken smaak zorgt voor een hate it or love it imago dat wij bij hot sauce ook vaak ervaren en tegelijkertijd proberen te doorbreken. Een compagnon in deze strijd is André Linting, oprichter van de “Oesterkrakers”. Hij richtte zijn cateringbedrijf gespecialiseerd in oesters in 2013 op en serveert zijn delicatessen laagdrempelig op allerlei evenementen door heel het land. Zelfs met onze Heetmakers on the side. Over lef gesproken … Genoeg reden om naar Alphen aan de Rijn te rijden en je kennis te laten maken met André en zijn verhaal.

Wie ben je en wat is Oesterkrakers?

Ik ben Andre Linting. Oesterkrakers is een cateringbedrijf gespecialiseerd in oesters. Ik sta op alles van foodfestivals tot bruiloften. Eigenlijk sta ik overal waar een oester welkom is. Tot 2013 werkte ik als freelancer voor een vriend van me. Hij had een BBQ-bedrijf en deed grote festivals als Pinkpop, North Sea Jazz en Best Kept Secret. Ik had toen wel al jarenlang een passie voor oesters en zag eigenlijk maar weinig catering daarin, dus uiteindelijk sprong ik in het gat en ontstond De Oesterkrakers.

Maar waarom oesters?

Het is gewoon een heel interessant product. Er zijn maar een paar soorten oesters en de smaak ervan wordt bepaald door zijn oorsprong. Ik vergelijk het altijd een beetje met wijn. De grond waar de wijnranken staan bepalen de smaak en daardoor smaakt een Chardonnay uit Frankrijk anders dan eentje uit Zuid-Amerika. Ook al is het dezelfde druif. En zo geldt het ook voor oesters. Een oester krijgt zijn smaak door de plankton dat hij eet en elke zee heeft zo zijn eigen plankton. Mijn oesters komen uit Frankrijk, waar uitgerekend een Brabander zijn kwekerij heeft. Hij behoort tot de top 5 beste oesterkwekers van Frankrijk. 

Wat deed je voorafgaand aan de Oesterkrakers?

Ik zit mijn hele leven al in de horeca. Ik wilde kok worden en dus deed ik die opleiding. Toen ik mijn diploma had behaald ging ik aan de slag bij de marine en werd ik kok op een onderzeeër. Die tijd bij de marine heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Ik was negentien toen ik de militaire dienst in ging en na een jaar besloot ik voor 4 jaar bij te tekenen. Uiteindelijk kwam ik toen bij de onderzeedienst terecht en heb ik drie jaar op een onderzeeër gevaren als kok. We waren dan periodes van 6 tot 16 weken weg in gebieden als Schotland, Noorwegen, de Middellandse Zee en ook nog het Caribische gebied. Het was een groot jongensboek, want op 300 meter diep varen is toch behoorlijk spannend. We gingen op missies die tot op de dag van vandaag nog steeds geheim zijn.

Wanneer at je voor het eerst een oester?

Mijn eerste oester at ik toen ik een jaar of zeventien was. Ik liep stage bij een restaurant in Lisse en toen kreeg ik van de chef kok een oester aangeboden. Natuurlijk liet ik me niet kennen en at ik hem op. In één keer doorgeslikt. Om eerlijk te zijn vond ik die eerste oester niet erg lekker, maar pas jaren later hoorde ik dat je een oester eigenlijk niet in één keer moet doorslikken maar eerst een paar keer moet kauwen. Zo komt de smaak vrij en wordt ‘ie veel lekkerder. Maar ik was dus niet echt kapot van mijn eerste oester. Pas jaren later, toen ik meerdere soorten oesters naast elkaar kon gaan proeven en mij werd uitgelegd hoe je ze moet eten ging ik ze waarderen. Toen was de smaak totaal anders en begon ik het echt interessant te gaan vinden. 

Oesters hebben toch een licht decadent karakter. Wat vind je daarvan?

Juist omdat ik met mijn oesterbar op food evenementen sta is de drempel een stuk lager om een keer een oester te proberen. In een restaurant moet al je gauw een half dozijn bestellen en bij mij koop je ze per stuk. Dat verlaagt de drempel om er eentje te proberen behoorlijk en zo probeer ik de oester toch een beetje uit het decadente en wat meer naar het “normale” publiek te halen. En gelukkig krijg ik dan vaak te horen dat mensen het toch wel erg lekker vinden. Maar natuurlijk heb ik ook regelmatig opdrachten bij vrij chique aangelegenheden en daar ben ik ook zeker een graag geziene gast.

Wij merken dat mensen hot sauce niet altijd durven te eten en met oesters is dat waarschijnlijk net zo. Hoe haal je iemand over er toch eentje te proberen?

Ik heb een bordje in mijn kar harren met de tekst “bij twijfel gewoon doen”. Twijfelaars worden door dat bordje vaak al overgehaald om er toch eens eentje te proberen. Mochten ze toch nog steeds twijfelen dan probeer ik mensen echt te begeleiden bij het eten van de oester. Ik vertel ze dat een oester heel ziltig begint en naarmate je een paar keer kauwt de smaak vrij komt en de oester wat zoeter wordt. Zo gaan de mensen de smaken herkennen en daardoor ook meer waarderen. Maar de oester blijft een heel bijzonder ding. Qua textuur, qua smaak. Het is een smaak op zich. Er is niets wat zo smaakt als een oester.

Wat is de meest bijzondere plek waar je een oester hebt geserveerd?

Ik stond een keer op een uitvaart. De jongen was veel te vroeg gestorven, maar hij was een enorme levensgenieter. Hij wilde geen saaie koffietafel met cake, vertelde hij vlak voor zijn overlijden. Er moest genoeg wijn komen en hij wilde oesters op zijn uitvaart. Op die manier wilde hij het leven vieren. In het begin was dat vrij ongemakkelijk voor iedereen, maar uiteindelijk is het nog heel gezellig geworden. Dat was wel een hele bijzondere gelegenheid.

Welke persoon zou je nog wel eens een oestertje voor willen schotelen?

Nou, ik heb al op heel veel mooie plekken gestaan, maar op één van de eerste markten waar ik stond  kreeg ik opeens behoorlijk bijzonder bezoek. Mijn kennis over oesters was toen nog groeiende, maar opeens kwam daar Robert Kranenborg met zijn vrouw aanlopen. Hij bestelde een aantal oesters en voelde me aan de tand over de specifieke kenmerken van die oesters. Toen was ik wel een beetje zenuwachtig, maar uiteindelijk was ik met vlag en wimpel geslaagd en vond hij ze erg lekker.

Wat maakt voor jou een goede oester?

Hij mag van mij goed gevuld zijn en een lekkere zilte smaak hebben. Het liefst is hij een beetje vochtig. Dus ik kies vaak een creuse en niet per se de platte oester die veel mensen helemaal geweldig vinden. De creuse heeft een wat zoetere nasmaak. Zelf eet ik ze meestal vrij puur natuur met een beetje limoen. Sommige mensen vinden het juist heerlijk een vinaigrette erbij te nemen of wat hete saus. Dat laat ik altijd een beetje aan de mensen over. 

Mensen kunnen bij je oesterbar dus ook kiezen voor onze Raijmakers Heetmakers hot sauces. Wat maakt die combi zo goed?

Hete saus bij een oester vind ik zeker passen. Zeker die met de jalapeños (red: onze Immune Booster), want deze zijn wat milder waardoor je de oester nog steeds goed proeft. In Amsterdam sta ik wel eens op markten waar veel Amerikanen komen en zij gieten zo’n oester dan helemaal vol met hot sauce. Dat vinden ze dan geweldig, maar eigenlijk proeven ze niets meer van de oester. Ik raad ze dan altijd de Jalapeno hot sauce aan en er een paar druppels van te nemen in plaats van een volle schelp. Dan proeven ze de bijzondere smaak van de oester ook nog en dan zorgt de combinatie van zilt en pittig zeker voor een smaaksensatie.

Als afsluiter heb ik nog een vraagje. Ik spotte een tattoo met een zeemeermin op je arm. Heeft dat nog een reden?

Ik voel me mijn hele leven al met de zee verbonden. Mijn ouders zeggen gekscherend ook wel eens dat ik in de duinen verwekt ben. Mijn tijd bij de marine heeft het versterkt. In het wapen van de onderzeedienst komt een zeemeermin voor en ook de slogan van de Oesterkrakers is “Like kissing a mermaid”. Dus genoeg reden om die op mijn arm te tatoeëren dacht ik zo.  

Wil je ook eens oesters met hot sauce proberen? Benader De Oesterkrakers via Instagram of scoor je hot sauce via één onze Raijmakers Heetmakers verkooppunten en scoor wat oesters bij je lokale vishandel.